header

CorMundo!

CorWat? CorWie? CorHoe? CorWaarom?

Internationalisering op het Sint-Cordula-instituut

Cordula goes international. Aan leren zijn geen grenzen! Daarom steken onze leerlingen en leerkrachten ook letterlijk de grenzen van ons Belgenlandje over om zichzelf te verrijken.

Vorig jaar zetten we onze eerste stappen in de internationalisering. Straf! Want terwijl de rest van de wereld op slot ging, haalden wij juist de rest van de wereld naar Cordula. Via enkele eTwinningprojecten leerden onze leerlingen jongeren kennen uit Kroatië, de Canarische eilanden, Griekenland, Denemarken, Libanon en Turkije. Ze schreven elkaar brieven, maakten filmpjes en presentaties, ontmoetten elkaar tijdens videoconferenties, .... Ook dit jaar staan de leerkrachten al in de startblokken om samen met hun leerlingen enkele leuke projecten op poten te zetten. Check zeker de sociale media van onze school en onze blog op de schoolwebsite voor de laatste internationale nieuwtjes.

Bovendien gaan we nog een flinke stap verder! Dit schooljaar gaan niet minder dan een dertigtal zesdejaarsleerlingen als ambassadeurs op een buitenlandse stage van twee weken naar onder andere Zweden, Spanje, Frankrijk, Portugal, Estland en Denemarken. Ze zullen er ervaring opdoen in een bedrijf dat aansluit bij hun studierichting. Je zal hun avonturen kunnen volgen via de Facebookpagina van de school en de blog van CorMundo.

Teachers on the Road tenslotte is het project waarbij leerkrachten op internationale bijscholing gaan om op de hoogte te blijven van de laatste onderwijsvernieuwingen.

Je ziet het, Cordula zit nooit stil, Cordula explores!

Blog

CorMundo

Door Esther Lambrechts

Waar komen die centen eigenlijk vandaan?

CorMundo draait op volle toeren. Er komt heel wat bij kijken om leerkrachten en leerlingen naar verschillende Europese bestemmingen uit te sturen. In de komende maanden wil ik jullie regelmatig briefen over wat er achter de schermen gebeurt om dit allemaal georganiseerd te krijgen. In deze blog vertel ik jullie wat meer over de financiering van ons project.

blog1_1

eTwinning in 4BEW

Door Naomi Ruelle

Enkele weken geleden begon 4BEW met hun eTwinning project met Zweden. Ondertussen hebben ze al kerstkaartjes gemaakt en opgestuurd en ook zichzelf voorgesteld aan de hand van verschillende digitale hulpmiddelen. We wachten vol spanning op de kaartjes vanuit Zweden!

blog1_1 blog1_1

Malta

Door Katrien Geers

Op 25 november ben ik voor 2 weken naar Malta getrokken om een groep leerlingen te begeleiden op hun buitenlandse stage. Het was een fantastische ervaring. Tot mijn takenpakket behoorde in de eerste plaats het bezoeken van de studenten op hun stageplaats. Ik heb elke stagiair 3 à 4 keren bezocht.

blog1_1 blog1_1

Aruba

Door Hilde Steynen

De lln van 1A maken zelf kaarten om op te sturen naar hun collega's in Aruba. We zijn benieuwd hoe lang deze kerstkaarten onderweg zullen zijn... Vrolijk kerstfeest

blog1_1 blog1_1

Estland

Door Dominik Appels

Op 27 november 2022 trok ik met 4 leerlingen naar Estland om daar hun 2 weken durende buitenlandse stage te begeleiden. November wil zeggen ‘winter’ en dat mag je vrij letterlijk nemen: temperaturen rond de -10 graden, een laagje sneeuw van 30 cm en prachtig witte landschappen.

We bevonden ons in het pittoresk dorpje Haapsalu, afgesloten van de buitenwereld en op zo’n 100 km afstand van de hoofdstad Tallinn.

blog1_1

Blitzbezoek uit Tsjechië!

Door Esther Lambrechts

Eva Lorencovičová van onze grafische partnerschool in Ostrava, Tsjechië was met haar leerlingen op schoolreis in België. Op maandagmiddag zouden ze enkele uren doorbrengen in Antwerpen. Of ik even tijd had om elkaar te ontmoeten en ons project te bespreken? Zekers! Daarna nam ik Eva nog mee op een snelle stadswandeling. Na shledanou in Antwerpen!

blog1_1

Jobshadowing met Denemarken

Door Esther Lambrechts

Onlangs kregen we een Deense collega, Kirsten, op bezoek die een weekje kwam jobshadowen. Bij aankomst werd ze goed ontvangen door de leerlingen van 5 Secretariaat-talen, die haar meteen een rondleiding in het Frans gaven en meer vertelden over het Vlaamse onderwijssysteem.

blog1_1

ErasDu-infomomenten

Door Esther Lambrechts

De ErasDu-stage van 27 november-11 december staat voor de deur en de deelnemers werden verwacht op een infosessie hierover in Hasselt en Zaventem. Ze maakten er kennis met hun medeleerlingen die naar dezelfde bestemming trekken en hun Vlaamse begeleiders. Iedereen heeft er veel zin in. Volg hun avonturen op onze blog en ook op ErasDu | Facebook

blog1_1

Oulu (Finland)

Door Naomi Ruelle en Kaat Sleegers

Teachers on the Road: Oulu (Finland)

Maandag

Eerst kregen we inzicht in de werking van het Finse onderwijssysteem: hoe verloopt alles daar, wat zijn de belangrijkste verschillen met ons Belgisch systeem. De kernwoorden in het Finse onderwijs zijn vertrouwen en waardering: niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de leerkrachten.

blog1_1

Cor van CorMundo

Door Esther Lambrechts

Hier is hij dan onze officiële mascotte, maak kennis met Cor van CorMundo. Hij zal dit jaar leerlingen en leerkrachten vergezellen op hun buitenlandse avonturen. Volg al zijn reizen hier op onze blog.

blog1_1

Malaga

Door Caitlin De Winter

Of ik interesse had om een week een bijscholing te volgen over evidence informed teaching & learning? Uiteraard. Zag ik het zitten om dat in Málaga te doen? Zal wel zijn. Op 16 oktober stapte ik dus met een goed gevulde koffer en samen met nog 27 andere Vlaamse leerkrachten het vliegtuig op naar Spanje.

blog1_1 blog1_1

eTwinning inspiratiedag

Door Naomi Ruelle

Op 5 oktober gingen mevrouw Sleegers, mevrouw Ruelle en mevrouw Steynen naar de eTwinninginspiratiedag in Gent.

Ze verfijnden er hun kennis over de werking van eTwinning en ontvingen de kwaliteitslabels die onze school vorig jaar verdiende met de projecten Génération 22 en Let's write European legends.

Proficiat!

blog1_1

Let's write European Legends

Door Naomi Ruelle

"Als laatste opdracht voor het Etwinning project "Let's write European Legends", schreven de leerlingen gezamenlijk een legende.

De leerlingen van 3 MOT werden verdeeld in internationale teams en zo ontstonden er prachtige legendes. Daarnaast maakten ze ook tekeningen over het deel dat ze geschreven hadden om de scene beter te situeren. Het resultaat mag er zeker zijn! Wat een talenten!"

blog1_1 blog1_1

eTwinning 4 HAT en 4 ASO

Door Kathleen D’Août

Bonjour à tous!!!

“Génération 22”, dat zijn wij, de jongeren van vandaag! En zo heette ook ons project waarbij we samen werkten met 100 (!) andere jongeren van een beetje verder weg (Italië en Griekenland) als nog verder weg (het Spaanse Gran Canaria) als heel ver weg (het Franse Mayotte, in de buurt van Madagaskar).

We leerden elkaar, elkaars culturen en talen kennen, maar we zagen ook hoe het er ginds op school aan toe gaat. We ontdekten wat onze leeftijdsgenoten bezighoudt, wat ze leuk vinden, wat hun waarden en toekomstplannen zijn, hoe zij kijken naar vriendschap en liefde, maar ook hoe de generaties van vóór ons hiernaar keken.

Barcelona - Tarragona

Door Wannes De Vogel

Eind april vertrok ik met negen welgemutste leerlingen van over heel Vlaanderen richting Spanje. Iedereen had zijn eigen vlucht en verblijf geboekt en mondjesmaat stroomde iedereen toe in Spanje. Het beloofde twee boeiende weken te worden.

blog1_1 blog1_1

Etwinning 3 MOT

Door Naomi Ruelle

Afgelopen week sprak 3 MOT eindelijk met een van de scholen waar ze dit schooljaar mee hebben gewerkt, Gaston Lefavrais uit Putanges-le-Lac, Frankrijk. Via Etwinning hebben ze al samengewerkt aan talrijke projecten, maar vrijdag zagen ze elkaar voor de eerste keer en spraken ze in het Engels. Dit was een hele goede en leerrijke oefening voor beide partijen.

blog1_1 blog1_1

Bezoek Zweedse leerlingen

Door Naomi Ruelle

Net zoals onze laatstejaars twee weken stage in het buitenland kunnen doen, zijn er ook een aantal Zweedse leerlingen die stage in België komen lopen. Isac volgt de richting toerisme en liep een dagje mee met de toeristische dienst van Antwerpen, bereidde een wandeling door Antwerpen voor, volgde een dagje les met 5 IBE hier op school en volgende week bezoekt hij nog een aantal musea waarover hij een vlog zal maken.

blog1_1 blog1_1

Zweedse leerkracht op bezoek

Door Naomi Ruelle

Vandaag kwam een Zweedse leerkracht op bezoek die het reilen en het zeilen van onze school wou leren kennen. We begonnen met een lesje in 4 GRM en dan leerde ze vanalles over de werking van onze leerlingbegeleiding. Na een lekkere lunch namen leerlingen van 3 moderne talen ons op een rondleiding door de school en maakten we samen appelflappen.

blog1_1 blog1_1

VET Contact seminar

Door Michèle Truyens

Vorige week nam ik met veel plezier deel aan VET Contact seminar in the field of creative arts and crafts in Praag. Vanuit meerdere landen kwamen onderwijspersoneel samen om te brainstormen over creatieve samenwerkingen en projecten.

blog1_1 blog1_1

Foligno

Door Mauro De Cleen

We zijn zaterdag 30 april goed aangekomen in de luchthaven van Perugia. Het was een piepkleine luchthaven en we hebben daar een taxi genomen naar het station. Daar zijn we een koffie gaan drinken en hebben de trein genomen naar Foligno. We zijn toen met de hele groep gaan lunchen om elkaar wat te leren kennen. Dat was heel tof en het klikte meteen met de hele groep.

blog1_1 blog1_1

Foligno

Door Luiz Van Grimbergen

Mijn naam is Luiz Van Grimbergen en ik ben 2 weken in Italië op stage. Ik verblijf in het stadje Foligno en heb samen met Mauro De Cleen (een klasgenoot) een appartementje gehuurd. We zijn op 30 april aangekomen in Perugia, dan hebben we de taxi naar het treinstation genomen. Het was ongeveer een uurtje met de trein en dan kwamen we aan in Foligno.

blog1_1 blog1_1

Foligno

Door Jelle Rylant

Hey everyone, mijn naam is Jelle Rylant en ik zit op stage in Italië. Door de uitbreiding van Erasdu kunnen er nu studenten die in TSO en BSO zitten op internationale stage gaan. Ik ben momenteel bezig met mijn tweeweekse stage in Foligno, Italië. Na de aankomst in Perugia hebben we de trein genomen naar Foligno en konden we niet wachten om het te ontdekken.

blog1_1 blog1_1

Barcelona

Door Ana Aguilar Bauer

Ik ben op 25 april begonnen op mijn stage hier in Barcelona. Ik doe stage in een kledingwinkel (United Colors Of Benetton). In het begin was het wat spannend, omdat ik niet goed wist wat ik er van moest verwachten. Mijn taken zijn: leveringen uitpakken, beveiligen van kledingstukken, opvouwen, winkel in orde brengen…

blog1_1 blog1_1

Portugal Guimarães

Door Elise Noblesse

Dag allemaal, mijn naam is Elise Noblesse. Ik ben met ErasDu 2 weken naar Portugal voor een stage. Ik verblijf in het stadje Guimarães, in een hostel samen met Shadia, mijn kamergenote. We kenden elkaar ervoor totaal niet. De eerste keer dat ik haar zag was in Portugal, maar we zijn na deze week echt al goeie vrienden geworden: een band die ik zeker niet snel zal vergeten.

blog6_1 blog6_1

Alzira

Door Marc-Anthony Surmont

Ik kwam 24 april aan in Valencia en heb daar de trein gepakt naar Alzira. Er was een rij voor een ticketje te kopen bij het station en mijn trein kwam er bijna aan, maar gelukkig heb ik de trein net gehaald. Toen ik in Azira aankwam, kreeg ik de sleutels van de flat en kwam ik erachter dat ik de flat met 3 meisjes moest delen.

blog1_1 blog1_1

eTwinning met Aruba!

Door Steffi Goetschalckx

1Aa, 1Ab en 2Aa doen aan eTwinning met Aruba!

Deze klassen werken klas- en vakoverschrijdend aan enkele opdrachten. Ook enkele klassen van het Colegio Arubano in Aruba doen dezelfde opdrachten. Ze maakten vandaag klasfoto's op verschillende plaatsen in de school, maakten digitaal kennis met het andere land en zetten hun eerste stappen om een filmpje te maken voor de leerlingen van het andere land om zich voor te stellen.

blog1_1 blog1_1

Jobshadowing Tilburg

Door Hilde Steynen & Steffi Goetschalckx

Wauw wauw wauw, wat een ervaring!

De eerste dag leerden we de leden van onze groep kennen. Meteen werd het duidelijk dat dit een toffe groep was met een gemeenschappelijk doel. Het waren allemaal gemotiveerde leerkrachten die op zoek waren naar nieuwe lesmethoden waarbij vooral de leerlingen meer eigenaarschap over hun leren krijgen.

blog1_1 blog1_1

ErasDu-stage
Portugal Porto

Door Chayenne Peleman, 6 VER

Maandag 15 november ben ik begonnen in Aguas do Porto, een waterbedrijf. Manuela, een van mijn collega's, gaf me een rondleiding in het bedrijf: er zijn veel verschillende afdelingen, maar ik werk in de logistieke afdeling omdat ik op school verkoop/logistiek studeer. Na de rondleiding heb ik mijn andere collega’s ontmoet en ze waren heel vriendelijk en hebben me warm verwelkomd.

blog6_1 blog6_1

ErasDu-stage
Portugal Guimaraes

Door Jinte Colman, 6 MUM

Op dag 5 begon het pas echt voor mij: mijn eerste stagedag. In de voormiddag heb ik een rondleiding gekregen in het textielbedrijf Lameirinho dat echt enorm groot is. In de namiddag ben ik uiteindelijk zelf aan de slag gegaan met een Instagram post te ontwerpen: ik maakte hem meteen af en ze waren tevreden. Hopelijk zal deze post dan ook binnenkort te zien zijn op hun Instagrampagina.

blog6_1 blog6_1

ErasDu-stage
Spanje Barcelona

Door Jessica Duarte Fidalgo, 6 SEC

Ik heb mijn internationale stage gedaan in Barcelona (Spanje) voor 2 weken. Ik heb op de school Institut Premià de Mar mogen werken. Ik heb taken mogen uitvoeren zoals klasseren, archiveren, certificaten aanmaken en afgeven aan leerlingen. Ik mocht ook kopies maken van examens, testen en taken. Op de computer heb ik leerlingen mogen opzoeken. Ik heb geleerd dat administratieve taken zoals klasseren ook universeel kunnen zijn.

blog6_1 blog6_1

ErasDu-stage
Zweden Svenstavik

Door Imraan Bezzizi, 6 BIN

De reis naar Zweden verliep erg vlotjes. Het was een geweldige ervaring om op deze leeftijd al alleen te reizen. Gedurende mijn stage was ik vaak in het gemeentehuis waar ik heel wat heb geleerd over de afdelingen: hoe regelen ze hun administratie en wat moet er allemaal gedaan worden in een gemeentehuis? Ik bezocht elke afdeling in het gemeentehuis waardoor ik nu grotendeels weet hoe een gemeentehuis in Zweden werkt.

blog6_1 blog6_1

ErasDu-stage
Denemarken Viborg

Door Kobe, Rens en Robbe

Onze eerste dagen op Mercantec waren een hele cultuur shock. Hun manier van les geven is compleet anders dan bij ons. Ten eerste is het een immense school met +-3500 leerlingen en 57 verschillende richtingen. Ten tweede wordt er geen "les" gegeven, iedereen is met ….

blog6_1

ErasDu-stage
Griekenland Athene

Door Nicole Aguilera

Zaterdag 13/11 kwamen we aan in Athene. Iedereen was heel moe maar we besloten toch om naar een Erasdu feestje te gaan, daar leerde ik de groep beter kennen. De dag erna hadden we een lunch met de groep en dan besloten we om Acropolis te bezoeken. Er waren mooie monumenten en we hadden een prachtig uitzicht op de stad. Dinsdag was het eindelijk zo ver en bezochten we onze stageplaats.

blog6_1

ErasDu-stage
Frankrijk Lille

Door Wout Van de Sande

Dag1 : De eerste dag had ik mijn kennismaking met mijn collega's en heb ik nog een rondleiding gekregen door heel het gebouw. Daarna ben ik direct met een project begonnen: een nieuwjaar uitnodiging. Op het einde van de dag heb ik ook een eigen bedrijfs e-mail gekregen.

blog6_1

ErasDu-stage
Frankrijk Arras

Door Bryan Van Steenlandt, 6 MUM

Mijn eerste werkdag was een succes: ik werd warm verwelkomd, we hebben veel gelachen en gewerkt. Daarna ben ik nog naar het gemeentehuis gegaan voor een meeting. Ik moest ook nog boodschappen gaan doen en toen heb ik mezelf uit mijn kamer buitengesloten. Gelukkig werd ik al snel geholpen door de huisbaas.

blog6_1 blog6_1

ErasDu-stage
Spanje Alzira

Door Helena van Rompaey, 6 BIN

Buenos dias! We zijn volop bezig met Spanje te ondekken. Ondertussen hebben we ook al enkele werkdagen achter de rug en heel wat bijgeleerd. Wat ons direct opviel, was dat communicatie niet altijd makkelijk was door de taalbarrière van het Engels. Maar dat neemt niet weg dat we onwaarschijnlijk veel genieten en bijleren!

blog1_1 blog1_1

ErasDu-stage
Spanje Alzira

Door Delwen Afeli, 6 MUM

Dag 1: Wij zijn veilig aangekomen in Valencia (Alzira) en hebben een leuke en vermoeiende dag achter de rug. Dag 2: Wij hebben Sjakie en de chocoladefabriek gevonden en een leuke wandeling gemaakt in de bergen. Helemaal op de top vonden we een mooi kerkje.

blog1_1 blog1_1

ErasDu-stage
Spanje Alzira

Door Kaito Oerlemans

Veilig aangekomen in Alzira (Spanje), al een fantastische eerste dag met een stralend zonnetje! En een lekker ijsje. We kijken er naar uit om maandag te beginnen werken en we genieten van elk moment dat we hebben. Groetjes uit Alzira!

blog1_1 blog1_1

And the award goes to…
Sint-Cordula-instituut!!!

Door Naomi Ruelle

Naomi Ruelle werd met het eTwinning project “We're as close as a letter for friendship” in de bloemetjes gezet. Onlangs mocht ze in Brussel haar mooie prijs in ontvangst gaan nemen.

blog1_1

Videoconferentie met
Denemarken

Door Esther Lambrechts

De leerlingen van 5 IBE nemen deel aan een project Frans als vreemde taal met het Holstebro Gymnasium uit Denemarken. Ze maakten al filmpjes waarin ze elkaar voorstelden en daarna was het tijd voor het echte werk: een videoconferentie.

Na wat technische moeilijkheden lukte het toch om in groepjes de Deense leerlingen live te interviewen. Wordt zeker vervolgd!

blog1_1

eTwinning
Mediawijs Madrid

Door Peter Vervoort

Een seminarie eTwinning in Madrid? En je móet Spaans spreken? Dat is voor een groot liefhebber van Romaanse talen echt gefundenes Fressen (dat is dan weer Germaans). Gevolg: 2 dagen Frans vanop (grote) afstand om van 14 tot 16 oktober het seminarie over mediawijsheid bij te wonen.

blog6_1

eTwinning, Ons eerste
kwaliteitslabel is binnen!

Door Kathleen D'Août

Ons eerste Kwaliteitslabel is binnen! Onlangs kreeg onze school het Nationaal Kwaliteitslabel 2021 voor de internationale eTwinning-projecten van vorig schooljaar. Dit label wordt uitgereikt als de projecten uitblinken in vaardigheden als samenwerking, integratie in het curriculum, ICT-gebruik, innovatie en communicatie. Meer….

blog5_1

ErasDu infoavond
Sint-Cordula

Door Thom Vandevenne

Ben Bruyndonckx van Erasdu kwam naar onze school om een inspirerende infosessie te geven over de internationale stage. Een dertigtal leerlingen uit verschillende scholen waren aanwezig alsook de Vlaamse begeleiders voor de betrokken doellanden.

blog4_1

Winnaar ontwerp
Cormundo logo

Door Thom Vandevenne

De wedstrijd ‘Ontwerp een logo voor Cormundo’ mocht op heel wat enthousiaste inzendingen rekenen. Uit alle jaren ontvingen we mooie voorstellen, waarvoor veel dank! Het maakte onze taak om een winnaar te kiezen er niet gemakkelijker op!

blog3_1

A letter of Friendship
eTwinning

Door Naomi Ruelle

Vorig schooljaar gingen onze leerlingen uit 4WET een samenwerking aan met enkele klassen uit Turkije, Kroatië, Tunesië en Servië. Via een webspace op Etwinning stelden ze zichzelf, de school, Schoten en Antwerpen aan elkaar voor. Daarnaast stuurden ze brieven naar elkaar met telkens een extraatje. Zo maakten ze bijvoorbeeld een origami vogeltje en een bladwijzer.

blog1_1 blog1_1

On connaît des gens
extraordinaires!

Door Kathleen D'Août

Vorig schooljaar keken onze leerlingen uit 4 Handel-talen, 4 Wetenschappen, 5 Economie-moderne talen en 5 Wetenschappen-moderne talen over de klasmuur heen. Ze stapten in een internationaal eTwinning-project met leeftijdsgenoten van de Canarische Eilanden en Griekenland.

blog