header

CorMundo!

CorWat? CorWie? CorHoe? CorWaarom?

Internationalisering op het Sint-Cordula-instituut

Cordula goes international. Aan leren zijn geen grenzen! Daarom steken onze leerlingen en leerkrachten ook letterlijk de grenzen van ons Belgenlandje over om zichzelf te verrijken.

Vorig jaar zetten we onze eerste stappen in de internationalisering. Straf! Want terwijl de rest van de wereld op slot ging, haalden wij juist de rest van de wereld naar Cordula. Via enkele eTwinningprojecten leerden onze leerlingen jongeren kennen uit Kroatië, de Canarische eilanden, Griekenland, Denemarken, Libanon en Turkije. Ze schreven elkaar brieven, maakten filmpjes en presentaties, ontmoetten elkaar tijdens videoconferenties, .... Ook dit jaar staan de leerkrachten al in de startblokken om samen met hun leerlingen enkele leuke projecten op poten te zetten. Check zeker de sociale media van onze school en onze blog op de schoolwebsite voor de laatste internationale nieuwtjes.

Bovendien gaan we nog een flinke stap verder! Dit schooljaar gaan niet minder dan een dertigtal zesdejaarsleerlingen als ambassadeurs op een buitenlandse stage van twee weken naar onder andere Zweden, Spanje, Frankrijk, Portugal, Estland en Denemarken. Ze zullen er ervaring opdoen in een bedrijf dat aansluit bij hun studierichting. Je zal hun avonturen kunnen volgen via de Facebookpagina van de school en de blog van CorMundo.

Teachers on the Road tenslotte is het project waarbij leerkrachten op internationale bijscholing gaan om op de hoogte te blijven van de laatste onderwijsvernieuwingen.

Je ziet het, Cordula zit nooit stil, Cordula explores!

Blog

Erasmus – Portugal Porto - week 1

Door Chayenne Pelemans

Maandag ben ik begonnen in àguas do porto (een waterbedrijf). Manuela een van mijn collega's heeft me een rondleiding geven door het bedrijf. Het bedrijf heeft veel verschilde afdelingen maar ik sta in de logistieke afdeling. Na de rondleiding heeft mijn baas mij in het magazijn gezet waar ik mee moest helpen met de stok.

blog6_1 blog6_1

Erasmus – Portugal - Guimaraes week 1

Door Jinte Coman

Op mijn 1ste dag in Guimaraes heb ik mee Sint-Maarten gevierd met de hoteleigenaar van waar ik verblijf. Ik heb daar heel veel traditioneel eten mogen proeven en gezien hoe ze de kastanjes roosteren.

Op mijn 2de dag ben ik het stadje zelf een beetje gaan verkennen. En uiteraard ook van het zonnetje genoten!

blog6_1 blog6_1

Erasmus – Spanje Barcelona week 1

Door Jessica Duarte Fidalgo

Vandaag heb ik voor het eerste keer met de trein gereden en het was zeer spannend. Ik heb mooie uitzichten mogen bewonderen. In verband met mijn eerste dag stage was deze succesvol en een hele leuke eerste dag. Ik heb een blaadje meegekregen met hun uitspraak erbij.

blog6_1 blog6_1

Erasmus – Zweden
week 1

Door Imraan Bezzizi

Ik ben deze voorbije drie dagen in Svenstavik een dagje naar hun school – Fjällgymnasiet - gegaan. Ik heb daar wat Zweedse vrienden gemaakt en een economische les gevolgd waar ik wat ben te weten gekomen over hun projecten.

blog6_1 blog6_1

Erasmus – Denemarken week 1

Door Kobe, Rens en Robbe

Onze eerste dagen op Mercantec waren een hele cultuur shock. Hun manier van les geven is compleet anders dan bij ons. Ten eerste is het een immense school met +-3500 leerlingen en 57 verschillende richtingen. Ten tweede wordt er geen "les" gegeven, iedereen is met ….

blog6_1

Erasmus – Griekenland week 1

Door Nicole Aguilera

Zaterdag 13/11 kwamen we aan in Athene. Iedereen was heel moe maar we besloten toch om naar een Erasdu feestje te gaan, daar leerde ik de groep beter kennen. De dag erna hadden we een lunch met de groep en dan besloten we om Acropolis te bezoeken. Er waren mooie monumenten en we hadden een prachtig uitzicht op de stad. Dinsdag was het eindelijk zo ver en bezochten we onze stageplaats.

blog6_1

Erasmus – Frankrijk Lille week 1

Door Wout Van de Sande

Dag1 : De eerste dag had ik mijn kennismaking met mijn collega's en heb ik nog een rondleiding gekregen door heel het gebouw. Daarna ben ik direct met een project begonnen: een nieuwjaar uitnodiging. Op het einde van de dag heb ik ook een eigen bedrijfs e-mail gekregen.

blog6_1

Erasmus – Frankrijk Arras week 1

Door Bryan Van Steenlandt

Eerste werkdag zit erop: Ik ben warm verwelkomt, we hebben veel gelachen en gewerkt. Daarna ben ik naar het gemeentehuis gegaan voor een meeting dan boodschappen gaan doen en mezelf uit mijn kamer buitengesloten. Maar ik werd al snel geholpen door de huisbaas. Ik ben benieuwd wat er morgen gaat gebeuren.

blog6_1 blog6_1

Erasmus – Spanje Alzira week 1

Door Helena Van Rompaey

Buenos dias! We zijn volop bezig met Spanje te ondekken. Ondertussen hebben we ook al enkele werkdagen achter de rug en heel wat bijgeleerd. Wat ons direct op viel, was dat communicatie niet altijd makkelijk is door de taalbarrière van het Engels. Maar dat neemt niet weg dat we onwaarschijnlijk veel genieten en bijleren! Zonnige groetjes uit Alzira (Spanje)

blog1_1 blog1_1

Erasmus – Spanje Alzira week 1

Door Delwen Afeli

Dag 1 in spanje Wij zijn veilig aangekomen in Valencia (Alzira) En hebben een leuke en vermoeiend dag achter rug Hier wat foto's van onze geweldige eerst dag

blog1_1 blog1_1

Erasmus – Spanje Alzira week 1

Door Kaito Oerlemans

Veilig aangekomen in Alzira (Spanje), al een fantastische eerste dag met een stralend zonnetje! En een lekker ijsje. We kijken er naar uit om maandag te beginnen werken en we genieten van elk moment dat we hebben. Groetjes uit Alzira!

blog1_1 blog1_1

eTwinning - Mediawijs Madrid

Door Peter Vervoort

Een seminarie eTwinning in Madrid? En je móet Spaans spreken? Dat is voor een groot liefhebber van Romaanse talen echt gefundenes Fressen (dat is dan weer Germaans). Gevolg: 2 dagen Frans vanop (grote) afstand om van 14 tot 16 oktober het seminarie over mediawijsheid bij te wonen.

blog6_1

eTwinning - Ons eerste Kwaliteitslabel is binnen!

Door Kathleen D'Août

Ons eerste Kwaliteitslabel is binnen! Onlangs kreeg onze school het Nationaal Kwaliteitslabel 2021 voor de internationale eTwinning-projecten van vorig schooljaar. Dit label wordt uitgereikt als de projecten uitblinken in vaardigheden als samenwerking, integratie in het curriculum, ICT-gebruik, innovatie en communicatie. Meer….

blog5_1

Erasdu infoavond op Sint-Cordula

Door Thom Vandevenne

Ben Bruyndonckx van Erasdu kwam naar onze school om een inspirerende infosessie te geven over de internationale stage. Een dertigtal leerlingen uit verschillende scholen waren aanwezig alsook de Vlaamse begeleiders voor de betrokken doellanden.

blog4_1

Winnaar ontwerp Cormundo logo

Door Thom Vandevenne

De wedstrijd ‘Ontwerp een logo voor Cormundo’ mocht op heel wat enthousiaste inzendingen rekenen. Uit alle jaren ontvingen we mooie voorstellen, waarvoor veel dank! Het maakte onze taak om een winnaar te kiezen er niet gemakkelijker op!

blog3_1

A letter of Friendship – eTwinning

Door Naomi Ruelle

Vorig schooljaar gingen onze leerlingen uit 4WET een samenwerking aan met enkele klassen uit Turkije, Kroatië, Tunesië en Servië. Via een webspace op Etwinning stelden ze zichzelf, de school, Schoten en Antwerpen aan elkaar voor. Daarnaast stuurden ze brieven naar elkaar met telkens een extraatje. Zo maakten ze bijvoorbeeld een origami vogeltje en een bladwijzer.

blog1_1 blog1_1

On connaît des gens extraordinaires!

Door Kathleen D'Août

Vorig schooljaar keken onze leerlingen uit 4 Handel-talen, 4 Wetenschappen, 5 Economie-moderne talen en 5 Wetenschappen-moderne talen over de klasmuur heen. Ze stapten in een internationaal eTwinning-project met leeftijdsgenoten van de Canarische Eilanden en Griekenland.

blog